|
technik weterynarii
Pomaga lekarzowi weterynarii w zapobieganiu i zwalczaniu chorób zwierząt, kontroli stanu zdrowotnego i higienicznego zwierząt; wykonuje zabiegi sanitarno-weterynaryjne oraz zabiegi unasieniania zwierząt.
Zadania zawodowe:
-
określanie prawidłowej i nieprawidłowej budowy oraz czynności organizmów zwierzęcych
-
zapobieganie chorobom zwierząt oraz ocenianie stanu higienicznego i zagrożenia zdrowia zwierząt
-
wykonywanie zabiegów sanitarno-weterynaryjnych oraz zabiegów unasieniania zwierząt
-
pełnienie nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad produkcją, składowaniem, transportem i obrotem artykułami żywnościowymi pochodzenia zwierzęcego
-
badanie zwierząt rzeźnych i mięsa
-
wykonywanie podstawowych badań analitycznych tkanek i płynów ustrojowych zwierząt oraz środków spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego na potrzeby diagnostyki oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego
-
określanie zagrożenia wynikającego z kontaktu ze zwierzętami chorymi
-
poskramianie, unieruchamianie i kładzenie zwierząt oraz przygotowywanie pola operacyjnego
-
asystowanie przy zabiegach weterynaryjnych i chirurgicznych oraz przy sekcji
-
pielęgnowanie zwierząt przed i po zabiegach chirurgicznych
-
zakładanie opatrunków, wykonywanie zleconych wstrzykiwań podskórnych i domięśniowych oraz udzielanie zwierzętom pierwszej pomocy w nagłych wypadkach
-
przeprowadzanie korekcji racic, kopyt i rogów
-
przeprowadzanie szczepień, odrobaczania i oprysków zwierząt
-
przeprowadzanie zabiegów unasieniania zwierząt, z zapewnieniem właściwych warunków zoohigienicznych
-
prowadzenie akcji odkażania zagród, placów spędowych, środków przewozu itp.
-
prowadzenie instruktażu w zakresie biologicznego odkażenia nawozu, żywienia zwierząt i higieny produkcji zwierzęcej
-
mycie, wyjaławianie, konserwacja narzędzi i sprzętu weterynaryjnego
-
prowadzenie dokumentacji związanej z nadzorem weterynaryjnym (książki zabiegów, badań diagnostycznych, kart klinicznych zwierząt) i unasienianiem
Przedmioty zawodowe:
anatomia i fizjologia zwierząt; chów zwierząt gospodarskich oraz zwierząt towarzyszących; diagnostyka chorób zwierząt; choroby zwierząt; higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego; rozród zwierząt; usługi weterynaryjne |
Nauka kierunku w wybranym województwie: technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE DOLNOŚLĄSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE KUJAWSKO-POMORSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE LUBELSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE LUBUSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE ŁÓDZKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE MAŁOPOLSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE MAZOWIECKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE OPOLSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE PODKARPACKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE PODLASKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE POMORSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE ŚLĄSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE ŚWIĘTOKRZYSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE WARMIŃSKO-MAZURSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE WIELKOPOLSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,12 ŚLĄSKIE ZACHODNIOPOMORSKIE
|
|
|